De Werkgroep
Clublokaal Seascouts Nieuwpoort - Bescherming
De VZW Seascouts uit Nieuwpoort is vast van plan om haar lokaal langs de havengeul te laten erkennen als beschermd gebouw.
Het scoutslokaal is met zijn typische pakketbootstijl, aanleunend bij de art deco, een merkwaardig gebouw (in Brussel staat trouwens een gelijkaardig gebouw van architect Guy Wastiau).Voor wie vanuit zee binnenvaart, wordt de Nieuwpoortse skyline, dank zij dit merkwaardige gebouw, dan ook meteen herkenbaar.
Het gebouw heeft bovendien een bepaalde socio-culturele waarde. Gebouwd in 1939 in opdracht van de Immobilière du Yacht Club de Nieuport, legden de Duitsers in mei 1940 er beslag op om afweerkanonnen op het dak te plaatsen. Van 1948 tot 1972 diende het als clubhuis van de jachtclub KYCN.
Toen de KYCN een nieuw onderkomen had, werd haar vroegere clubhuis ter beschikking gesteld van de Seascouts, die er in 1984 eigenaar van werden.
De Seascouts probeerden al – tevergeefs – in 1988 hun lokaal te laten beschermen.
Nu zij hun vertrouwd lokaal binnenkort zullen verlaten om in de nieuwe naastgelegen lokalen hun intrek te nemen, willen zij een nieuwe poging tot bescherming ondernemen.
De VZW Seascouts is lid van de Vlaamse Erfgoedvereniging, van wie zij alvast een gunstig advies tot bescherming verkreeg omdat het gebouw een van de stapstenen vormt in de geschiedenis van de watersport in Nieuwpoort.
Is de minister reeds op de hoogte van het verzoek van de Seascouts tot bescherming van hun clublokaal?
Heeft hij zich terzake reeds een oordeel gevormd of is er al een beslissing genomen?
Antwoord schriftelijke vraag aan Vlaams Minister Dirk van Mechelen 2006
Mijn administratie is pas recent in het bezit gesteld van een officiële beschermingsaanvraag. In 1988 werd een beschermingsaanvraag aangaande het betreffende gebouw evenwel ongunstig beoordeeld. Interbellumarchitectuur was destijds nog geen aandachtspunt binnen het onroerend-erfgoedbeleid. Om diezelfde reden is het gebouw trouwens ook niet opgenomen in de gewestelijke inventaris van het bouwkundig erfgoed (cf. het inventarisdeel "Nieuwpoort", verschenen in 1982).
Intussen wordt aan de interbellumarchitectuur en zelfs aan de recentere architectuur wél de vereiste aandacht besteed. In die optiek zal ik, in samenspraak met mijn administratie, de nieuwe beschermingsaanvraag ten gronde evalueren. Mijn administratie onderzoekt nu of het clublokaal voor bescherming in aanmerking zou kunnen komen en of het noodzakelijk is om nu reeds tot een ad-hoc-bescherming over te gaan, dan wel of er tijd is om de bescherming te evalueren in het kader van een Vlaams themadossier, conform de krijtlijnen van mijn beleid.